Inspiration kök

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 8016 besök
Köket, för många, är en av de viktigaste rummen och bland de dyraste områdena att renovera och göra om. Du kan göra en hel del själv istället för att lägga ner massor av pengar på ett nytt kök eller köksarkitekt.
Oavsett val så är det viktigt att planera för att uppnå bra resultat i ditt kök, nytt som gammalt.

Om du funderar på att göra om ditt kök, tänk genom dessa grundläggande frågor:

• Hur mycket finns det att utnyttja? Är du en ivrig kock? Mer än en diskbänk kanske skulle vara bra i ditt kök? En egen köksö har blivit alltmer populärt, speciellt då många har börja göra så kök och vardagsrum sitter mer ihop.

• Hur ska köket användas? En plats där man bara fixar mat eller en plats där man också umgås?

• Vilken typ av atmosfär/tema vill du ha? När du har bestämt dig hur du vill ha ditt kök för att stödja din livsstil och har en god uppfattning om vilka funktioner du vill inkludera; då är det dags att tänka på helhetsintrycket av det.

Vågar du färgsätta köket?
Färgen i köket påverkar stämningen och hur bekväm du och andra är när man arbetar eller umgås i köket.
Även färgschemat i ditt kök bör samordna med resten av ditt hem, bör färgen vara rofylld och stimulerande, avkopplande och inspirerande.
Röd är en varm, het färg som kan göra sig bäst på små väggytor. För mycket rött kan orsaka känslor av ångest då färgen i stora doser tenderar att överstimulerar. Det går alldeles utmärkt att bryta den röda färgen mot kall vit eller en nyans av brunt för att skapa mer balans.

Om du har ett litet kök, använd dig av ljusa färger som beige eller benvitt. Om du vill liva eller lysa upp kan du förstärka den med ljusa färger. Tänk på att mörka färger gör så att köket ser mindre ut än sin verkliga storlek.

Det kan finnas mer än en vägg i ett kök och alla väggar behöver inte vara i samma färg. Använd en blandning av kontraster för att skapa en dynamisk känsla. Använd en varm färg, exempelvis en lysande röd eller gul, och måla de återstående väggarna med en slät vit eller krämig brun. Supersnyggt! Vågar du?;)


Från albumet Välkommen hem till oss


Från albumet Kök


Från albumet Lägenheten inför försäljning


Från albumet Köksrenovering!


Från albumet Köket


Från albumet Stugans köksrenovering


Från albumet Snart flyttdags

Kakel
Mörka plattor i köket ovanför diskbänken göres sig inte besvär av dem som inte gillar att hålla efter. Det är snyggt med mörkt men det är inte kul med tvål- och matrester för det syns direkt. Så, om du inte har lyxen att använda en hushållerska eller är duktig på att hålla efter, välj kakel med ljusa färger. Sen behöver man givetvis inte begränsa sig till kakel. Finns massor av roliga alternativ.


Från albumet Nya huset - Kök


Från albumet Album 20796


Från albumet Vår helrenoverade lägenhet


Från albumet Vår förra lägenhet

Bänkskiva
Träskivor är snyggt, supersnyggt. Träskivor är också svåra att hålla snygga med tiden. Kommer det för mycket vatten som inte torkas av kan det svälla. Mindre spill skapar fula fläckar som trät suger i sig. Runt diskhon kan det ruttna av allt vatten som legat där. Slipa och olja håller trät i trim även om det inte varar för evigt. Om du vill ha det praktisk, välj annat material, typ granit.


Från albumet Lägenheten


Från albumet Kök och hall i ett!

Grönt är skönt i kök
Pryd ditt kök med krukväxter! Blommor och färg ger alltid en fräsch känsla till köketsinredning. Eftersom svenska kök brukar vara ljusa och stilrena bryter det av fint med lite färg, och framförallt, doft från blommor.


Från albumet Vårt hushåll


Från albumet Hemma hos mig


Från albumet Vårt lantkök

Detaljer kan ge levande känsla i köket
Ett köket kan piffas upp ganska ordentligt med textiler i olika slag. Köp en färgglad duk, matta eller sittpuffar i olika färger för stolarna. Gardiner kan göra sitt också, men tänk på att balansera. Målar du väggarna röda kan du kanske strunta i gardiner eller köpa gardiner med mer neutral färg.


Från albumet Vårt hushåll


Från albumet Roomservice.blogg.se


Från albumet Min lilla lägenhet


Från albumet Fd huset. Äntligen färdiga med huset


Från albumet Hemma hos Jane the pain

Let there be light
Se till attköket har en tillräckligt bra belysning. Otillräcklig belysning göra att köket ser lite dystert ut. Att sätta upp ljuskällor under skåp är ett exempel på något som ger harmoniskt ljus. IKEA säljer sånt till bra priser.


Från albumet 45kvm totalrenovering - resultatet


Från albumet Vårat kök!

Golv
Har du ett trägolv som är dyrt brukar det även vara känsligt för smällar. Tappa bestick, kastruller osv är ingen ovanlighet, speciellt inte med barn i huset. En matta på golvet i anslutning till diskmaskin och/eller diskbänken kommer rädda från en del hål i parketten.


Från albumet Lägenheten

Det är bra om köket matchar ditt hem i övrigt. Du kanske vill ha ett lantligt kök men det kanske inte passar i ett modernt hem och vice versa. Kontrollera att ditt kök matchar temat i ditt hem i övrigt innan du slänger ut porslin, kastruller, skåp och vitvaror för att göra om.
Nyckeln till ett bra kök är prydlighet och arbetsyta. Du kan ha ett litet kök men en arbetsyta där du kan arbeta avslappnat är värt mer än man tror.

Har du inte fått nog av kök kan du besöka följande, relaterade områdena:
Köksö
Barstolar
Barnkök:)
Stolar
VitvarorPsst! Är du duktig på att skriva och tror du kan inspirera StyleRooms medlemmar? Då kan du bli gästskribent!
Maila till johan(at)styleroom.se

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg