Renovering av möbler och inredning- måla eller inte måla?

Modinskan

Skrivet av SE

Publicerat för sen
Häromdagen fick jag dåliga nyheter! Mitt vackra skåp (baserat på proportioner och snickeri) vilket tidigare ägare enligt min åsikt förstört genom att måla det, har blivit bedömt att det inte är någon ide att försöka återställa det till ursprungligt skick, p.g.a. av den garvsyra som finns i ek så går det inte att få bort färgen. Så efter att varit lite ledsen ett par dagar så måste jag få skriva av mig lite av min frustration, då jag ser detta i album efter album.

Det gör så ont i mig när jag ser alla album, där gamla fina trämöbler blir omålade med dagens modefärg VITT, jag skulle vilja filtrera bort dem. Brukar inte kommentera era album brukar inte ens titta i dem för det gör mig så ont. Men när jag ser att ni ställer frågor måla eller inte måla, då tänder ett hopp i mig att jag kan påverka någon om att inte förstöra sina möbler och jag skriver min åsikt. Dock verkar det som att flertalet har lite problem med att man ber dem att inte måla. Men vill ni inte ha ett svar som inte är i linje med ert eget, varför ställa en fråga? Ni har ju redan det svaret ni vill ha.

Sen beror det ju givetvis på skicket på möbeln, men de flesta små skadorna går att fixa till eller gömma undan. Men tror dock inte att det är p.g.a. skicket att ni målar om dem utan det är endast för att de ska bli modernare. Men detta varierar ju, just nu är det modernt men vitt, vad gör ni sen när de ska vara träfärgade igen? Dessutom får ni aldrig samma hållbarhet på ytfinishen på möbeln som den fabriksgjorda möbeln så trots att modenycken vitt har gått ur tiden så får ni måla om möblerna med jämna mellanrum för att ordet chic i er benämning av möblerna inte ska försvinna.

Vi har ju flera tidsperioder, där vi i efterhand ångrar de modenycker som passerat.
- 90-talet, avlutning: Är det någon här som kan tänka sig att avluta en möbel idag och behålla det i den grönskimrande nyansen?
- 80-talet, slängdes: Här skulle det vara nytt.
- 70-talet, lasering: Gamla fina målade möbler togs färgen bort och laserades i grönt eller brunt.

Det finns ju även tidigare modenycker som jag själv inte upplevt med sett resultatet av, möbler målade i helt annan färg än vad original färgen var, från ljusa färger till mörka färger. Tyger och stoppningar som är helt omgjorda för att passa vad som är modernt just nu.

Visserligen är det ju bra att ni målar över era möbler, då ökar ju mina möbler i värde, risken med det är ju att jag inte i framtiden kan köpa fina trä- eller original målade möbler.

SNÄLLA TÄNK ER FÖR och låt inte inspirationen här i från SR gå för långt!

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg