Bengt Orup

Hencopenko

Skrivet av SE

Publicerat för sen
Hej!

Tänkte skriva lite om en formgivare och glaskonstnär som ligger bakom många klassiska uppsättningar glas idag. Det blir väl mest om glasen i och för sig.
Han heter i alla fall Bengt Orup, och den intressantaste tiden för egen del tycker jag var mellan1952-1962 då han var konstnärlig ledare på Johansfors glasbruk.

Det var där han skapade sina bästa serviser enligt min mening. Jag talar om "Strikt", "Party", "Stripe", "Chevalier", "Bar" med flera. De formgavs så tidigt som 1953 förutom "Bar" som kom 1955, lagom till H55, den stora inrednings/designmässan i Hälsingborg. (Helsingborg stavades faktiskt med ä på den tiden)

De färgglada glasen, skålarna, assietterna, kannorna fångar ens uppmärksamhet på en gång, tänk att det till och med skulle drickas med stil på 50-talet!

Det må inte vara de mest ekonomiska ting att samla på då priserna kan springa iväg rejält, men det går att hitta billiga delar också med lite tur. Ibland varierar priserna ganska mycket mellan olika säljare också.

Här nedan ser ni i alla fall min samling "Strikt". Den är inte så komplett, har mindre än hälften av vad som finns ännu!
Min vision är att samla alla glas, skålar, assietter i en uppsättning av alla färger. Sen vill jag ju ha alla olika karaffer och kannor som finns, fast det räcker att få dom i en färg.
Vitt är vanligast. Vet att den lilla kanan finns i fler färger, men de stora har jag bara sett i vitt.

Har även en kanna i serien "Bar" och tre glas "Chevalier" som också syns på bilden av vitrinskåpet.Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg