Kakla själv om i köket

Gabriella

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 2875 besök

Hej! Jag tänkte ge några tips för att motivera fler att renovera och kakla om i köket. För visst kan du kakla själv utan att ha en hantverkares erfarenhet!

Här är mina tips efter att ha renoverat köket själv helt utan erfarenhet:

* Välj kakel och färgsättning med omsorg för du/ni ska ju trivas under förhoppningsvis många år med det val som har gjorts. Mode inom inredning vet vi ju kommer och går men sunda förnuftet består. =)

* Ska du samtidigt byta bänkskiva så ska det göras innan du kaklar om. Min nya bänkskiva var både två cm tjockare och längre än den gamla vilket påverkar kaklingen.  

Image title

* Använd en riktig bilningshammare för att på ett effektivt och snabbt sätt få bort det gamla kaklet. Image title

* Tänk på att inte bila för hårt eller djupt så ta det så lugnt det går. Risken är att du gör stora hål i väggen vilket självklart går att fixa men ger ett merarbete. Mindre hål och fördjupningar spacklar du över och större hål med husbruk eller rent av så får man byta gipsskiva.

* Slipa bort alla ojämnheter när spacklet torkat. Använd med fördel en slipmaskin för en så jämn yta som möjligt och så går det betydligt snabbare. Kom ihåg att underarbetet är superviktigt och minst lika viktigt som slutfinnishen… Har du skrovlig eller ojämn yta att arbeta med (dvs. sätta kaklet på) så syns det direkt och kaklet kommer vara skevt vilket skapar skuggeffekter.

* Jag målade därefter med fuktspärr även om man tydligen inte behöver det längre i kök. Bättre att ta det säkra före det osäkra.

Image title

* Dags för kakling! Täck bänkskivan, spis och diskho för att skydda mot repor och damm. Lägg ut kaklet precis som det ska ligga på bänken nedanför så du vet hur du ska lägga upp dem, ser vilka kapningar du behöver göra och så att kaklet ligger nära till hands.

* Köp extra kakel då risken att de knäcks fel och spricker är oundvikligt. Det tar ett par kakelplattor innan man lär sig att knäcka rätt. =)

Image title

* Hyr, låna eller köp en riktig kakelskärare. Det lönar sig garanterat för det är betydligt lättare för att få snygga kapningar. Försökte själv först med en enkel kakelknäckare som var mer som ett skämt, fick sen låna från en kompiskompis som är kakelsättare och det var som en dröm i jämförelse.

* Så är det dags att blanda fästmassan. Blanda ordentligt med fördel använd tex borrmaskin med en omrörare. Alla bubblor och klumpar ska bort. Gör som det står på förpackningen.

* Använd kakelkryss i plast för jämnt avstånd mellan kakelplattor. Finns massor med olika storlekar att välja mellan så fråga i butiken, googla och tänk efter hur stort avstånd du vill ha.

* Köp kakelborr för håltagning för elkontakter, se bild nedan. Lägg på fästmassan jämt med den släta delen av den tandade fixspackeln. ”Kamma” sedan lodrätta sträck så det kommer luft mellan. Det ska vara fästmassa/fix så det täcker hela plattorna så de fäster. Tryck dit var kakelplatta för sig och sätt dit kryss. Stäm av att du följer lodlinjen så det inte blir snett. Låt torka enligt instruktionen på fixets paket.

Image title

* Nu kommer (enligt mig) det svåraste momentet och det är att sätta kakelfogen. Blanda så noga du bara kan för att få massan jämn och utan bubblor. Följ instruktion på paketet. Fogmassan torkar väldigt snabbt så man behöver vara snabb och noga. Se till att få fogen så jämn som bara möjligt. Har du för lite runt en platta och mer på en annan så blir det skuggor som gör att det ser ut som kaklet är ojämnt satt fast de inte är det. Jag efterdrog med blött finger så det inte blev några bubblor. Låt torka.

Image title

* Nu är det tvättning, tvättning och åter tvättning av kaklet som gäller. Se där nu är det färdigkaklat!

Image title

Image title

Image title

Det var verkligen roligt och kändes kreativt att kakla, så jag rekommenderar det varmt!

Stort lycka till! =)

/Gabriella

PS. Mer om köksrenoveringen finns i mitt album här på StyleRoom.

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg