Ida gillar glas i alla former!

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 1975 besök

karaff

Jag såg så många fina glaskaraffer hos Ida och ställde lite frågor om hennes intresse för glas i olika former.

Vad är det som är så speciellt med karaffer och när började du samla på dem?

-Egentligen ser jag mig inte som en samlare. Kanske beror det på att en samlare i mina ögon är en lite knäpp människa med huset så fullt i grejer att det knappt går att ta sig fram, och så'n vill väl ingen vara!? För mig handlar det snarare om att jag gång på gång faller för dessa grejer i glas eller plåt, i regel med lock, och inte kan motstå.

Hur många har du i din samling?

-Vad gäller samlargenen gör den sig påmind lite här och där. Jag är allmänt fascinerad av glas i olika former och har några olika samlingar och stilleben här och där i vårt hus.

lampa,fat,vas,glaskula

glas,ljusstake,askfat,glasburk

I vardagsrummet (se bild 5-7 i vardagsrumsalbumet) finns glaskulor i ett fönster och en samling klarglas i ett annat. I badrummet hittar man också lite glaspryttlar (se bild 3-5 samt 8) samt köket (bild 11-13) och tv-rummet (bild 8 och 12). (har fler rum med glasgrejer, men de är inte fotade ännu)

aalto,string plexi

- Jag tror att det speciella med karaffer är just glaset. Karaffer finns ju i alla olika former och skepnader, och glaset ter sig så olika beroende på färg, form och även var i rummet den är placerad. Ofta är korken så vacker, speciellt när ljuset faller på karaffen. Eftersom antalet karaffer ökat kraftigt senaste åren (har totalt 30 stycken), används ju inte alla hela tiden, men det är verkligen mycket roligare att servera saft eller likör ur en vacker karaff istället för en enkel flaska.

Var köper du dina karaffer?

- Min första karaff var en grön Orreforskaraff som jag fick när jag var 14-15 år. Redan då var jag otroligt fascinerad av glas och hade samlat ihop ett dussin champagneglas i denna gröna serie. Sedan dess har jag ramlat över karaffer lite här och där under åren, men de senaste 2-3 åren har jag nog köpt de flesta. Karafferna hittar jag både här och där; på loppis, billiga inredningsaffärer, hos glasblåsare eller dyrare porslinsaffärer.

Samlar du på något annat?

Om glas är min ena stora sjuka är burkar och askar, helst i plåt, min andra stora sjuka. Plåtburkarna används överallt hemma hos mig, till torrvaror i skafferiet, kontorstillbehör, syattiraljer, hårnålar m.m. Plåtburkarna får gärna vara gamla, de är i regel mycket vackrare än de nyproducerade.

Jag inser att jag kanske tillhör kategorin knäppa människor med för mycket grejer (dock är det inga problem att ta sig fram här hemma), men för mig handlar det om vardagslyx. Att omge mig med vackra saker och använda dem, tex en vacker glaskaraff till blandsaften istället för plastflaskan eller en gammal vacker plåtburk till tvättmedlet istället för pappkartongen, gör mig glad i vardagen och mitt i vardagssysslorna. Det förgyller stunden en aning.

Stort tack Ida för att du tog dig tid att svara på mina frågor!

Alla Idas album hittar ni härhttp://www.styleroom.se/users/idasnall

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg